Serre bouwen

Je eigen tuin is een heerlijke plek. Veel mensen zouden dan ook wel het hele jaar buiten willen zitten. Dat geeft immers een mate van ontspanning die je binnen op de bank niet krijgt. Helaas biedt ons Nederlandse klimaat niet de mogelijkheden hiervoor, en dat is de reden waarom woningbezitters ervoor kiezen om een serre te laten bouwen. Er is nogal wat verwarring tussen een serre en een overkapping; we hebben een aantal soorten serres voor je uitgelicht.

De serre die rondom dicht zit

Een serre is een overkapping met een glazen dak die helemaal aan je huis zit vastgebouwd. De zijkanten en vaak ook de voorkant zijn eveneens dicht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vaste panelen, maar ook van verschuifbare glazen deuren die jou een goede doorloop naar jouw huis bieden. Deze serre biedt het hele jaar door warmte aangezien de kou van buitenaf niet binnen kan komen. In de zomermaanden kan zo’n serre echter ook te warm worden waardoor je weer liever binnen zit. Je hebt op die manier geen genot van je tuin gedurende het hele jaar.

De serre die open kan

Het probleem van een over verhitte serre is maar al te bekend. Producenten van serres spelen daar handig op in. Men maakt serres waarvan het dak open geschoven kan worden. Op deze manier kan er lucht naar binnen komen waardoor er een mate van verkoeling en ventilatie in de serre plaatsvindt. Je hebt meer het buitengevoel doordat je meer buitengeluiden hoort en ook meer de geur van je tuin ruikt. Deze serre is dan ook een waardevollere investering voor je huis doordat hij het hele jaar door woongenot biedt. Denk er bij deze serre wel aan dat je een goede kwaliteit hang- en sluitwerk laat aanbrengen; dit model is namelijk nogal inbraakgevoelig.